Naslovnica Izdvojeno Beograd: Sukobi trajali šest sati

Beograd: Sukobi trajali šest sati

195
foto: Twitter

Zagreb/Beograd — Policija je, nakon šestosatnih protesta i sukoba s demonstrantima, uspostavila kontrolu u centru Beograda, dok društvenim mrežama kruže snimci ekstremne policijske brutalnosti nakon izjave ministra policije da su policijske snage bile žrtva nasilnih demonstranata.

Protesti su počeli u srijedu oko 18 sati, a postali su nasilni nešto poslije 20 sati kad su grupe ekstremnih demonstranata počele bacati baklje, boce i limenke na policajce raspoređene ispred stubišta i oko zgrade Skupštine Srbije.

Policija je vrlo brzo uzvratila suzavcem i potisnula demonstrante prema Bulevaru kralja Aleksandra, Terazijama i Domu omladine u centru grada, prenosi Index.hr.

Na Bulevaru se nekoliko hiljada demonstranata suočilo s jakim snagama policije i kordonima, dodatno ojačanim vozilima Hummer koji su ih potisnuli ka bočnim ulicama.

U Ulici kralja Milana policija je blokirala saobraćaj nedaleko od zgrade u kojoj je ured predsjednika Srbije, rasporedivši kordone u oba smjera, dodatno ih prateći džipovima.

Upravo je na Ulici kralja Milana, jednoj od centralnih gradskih saobraćajnica, nastao i videosnimak ekstremne policijske brutalnosti na kojoj se vidi kako policajci palicama i nogama naizmjenično udaraju demonstranta, iako već leži oboren na tlu, da bi ga potom nekoliko policajca samo podiglo i sklonilo u stranu kako bi ulicom prošli frontalno raspoređeni policijski džipovi.

Snimak se vrlo brzo proširio društvenim mrežama, na kojima je objavljen i napad policije i obaranje mladića koji je jednom od centralnih novosadskih ulica tokom demonstracija vozio bicikl.

Poslije niza direktnih sukoba demonstranata i policije, ali i nekoliko primjera uzajamnog uvažavanja i izbjegavanja napada, nakon ponoći prostor ispred zgrade srbijanskog parlamenta je potpuno ispražnjen od demonstranata, dok je jedan policijski kordon ostao raspoređen u Takovskoj ulici, prema zgradi Radio-televizije Srbije.

(StarMo)