Naslovnica Region Beograd: Protesti ispred Vučićeve rezidencije…

Beograd: Protesti ispred Vučićeve rezidencije…

68

Beograd — Ispred Predsjedništva Srbije u Beogradu u srijedu uveče započeo je protest protiv izmjena zakona o referendumu i eksproprijaciji.

Organiziraju ga ekološke organizacije, a povod okupljanja je dolazak jedne od najvećih rudarsko-metalurških korporacija na svijetu Rio Tinta u Srbiju i uništavanje beogradskog Makiša.

Organizatori protesta ranije su naveli da će izmjenama Zakona o eksproprijaciji biti omogućeno da se bukvalno sve proglasi za javni interes.

Rio Tinto je najveća rudarsko-metalurška korporacija na svijetu koja je stopostotni vlasnik projekta „Jadar”, a prema prospektu ove kompanije riječ je o projektu istraživanja ležišta litijuma i bora svjetske klase. Ležište novog minerala jadarita su otkrili 2004. geolozi ove kompanije,prenose mediji.

Predsjednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović kazao je okupljenima ispred Predsjedništva da će, ukoliko Skupština donese izmjene zakona o referendumu i eksproprijaciji, prisutni biti pozvani sat vremena blokirati dio auto ceste, prenosi Beta.

Okupljeni građani nose transparente “Zagađivači od naroda niste jači”, “Ne damo Jadar”, “Tuđe nećemo, svoje ne damo”.

(StarMo)