Naslovnica Region Beograd / Poruka migrantima: “Nećete nas zamijeniti”

Beograd / Poruka migrantima: “Nećete nas zamijeniti”

458
foto: RSE

Beograd — Protest protiv migranata i izbjeglica na koji je pozvalo nekoliko desničarskih udruženja, među kojima su i učesnici takozvanih „narodnih patrola“ koje su presretale migrante u centru Beograda, o čemu je MUP Srbije obavijestio nadležno Tužilaštvo, završen je u nedjelju uveče protestnom šetnjom koju su organizatori nazvali „masovnom narodnom patrolom“.

Skup, koji je počeo ispred Vlade Srbije gdje su organizatori u svojim govorima izrazili „zabrinutost zbog mogućeg naseljavanja migranata u Srbiji i vraćanja nazad onih koji su prošli kroz Srbiju“, završen je u večeras u Savamali – dijelu grada u kojem boravi najveći broj migranata pod vedrim nebom.

Učesnici su uzvikivali „Nećemo migrante“, „Srbija Srbima“, „Migrantima ograda, građanima sloboda“, ali i parole koje nemaju veze sa razlogom okupljanja, kao što su „Nema podjela Kosova. Kosovo je srce Srbije“ i „Ne damo svetinje“ što se odnosilo na litije protiv crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Uprkos tome što je skup obezbjeđivala policija, tokom šetnje je na prostorije Komesarijata za izbjeglice Srbije bačen kamen.

Prethodno su tokom govora ispred Vlade Srbije organizatori poručili da „ako država i policija ne mogu da zaštite državu, mi ćemo“. Oni su najavili da će nastaviti sa „narodnim patrolama“ i u drugim gradovima Srbije u kojima borave migranti.

Učesnici protesta su razvili ispred Vlade Srbije transparent na kojem je pisalo „Terrorists not welcome“ (Teroristi nisu dobrodošli) i „You will not replace us“ (Nećete nas zamijeniti).

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)