Naslovnica Region Beograd: “Popunjenost bolnica je kritična”

Beograd: “Popunjenost bolnica je kritična”

209

Beograd — U beogradskoj Areni se trenutno nalazi 360 pacijenata zaraženih koronavirusom, a taj prostor ima mogućnost za zbrinjavanje još 150 njih, izjavio je u subotu načelnik te privremene covid-bolnice potpukovnik Predrag Bogdanović.

On je za TV Prva izjavio da je do sada kroz tu bolnicu u protekle dvije sedmice prošlo 430 pacijenata, da je 20 njih otpušteno na kućno liječenje, a da je 50 zbog pogoršanja zdravstvenog stanja prebačeno u druge zdravstvene centre.

“Poređenja radi, u odnosu na prošli put (kada je Arena bila covid-bolnica), za dva mjeseca primili smo 440 bolesnika… Lakše pacijente smo morali prebaciti na treću etažu, gdje se nalazi tih 150 (slobodnih) mjesta”, kaže Bogdanović, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je dodao i da se u privremenoj bolnici u Areni dnevno obavi između 30 i 50 prijema novozaraženih.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa, Predrag Kon, kazao je da je popunjenost bolnica u glavnom gradu kritična, zbog čega je apelirao na građane Beograda da pomognu zdravstvenim radnicima tako što će poštovati preporuke Kriznog štaba.

“Opterećenost je ogromna i pomoć je potrebna… U situaciji smo kada će oboljeli stanovnici Beograda morati se eventualno upućivati na liječenje u bolnice po Srbiji. Izbjegavajte gužve i mjesta gdje se možete zaraziti. Izbjegavajte i smanjite kontakte”, napisao je Kon na svom Facebook profilu.

On je upozorio i da su vikendi dani kada dolazi do češćih kontakata i organizovanih zabava, što povećava šanse za širenje infekcije.

(StarMo)