Naslovnica Region Beograd: Otvorena izložba o genocidu u Srebrenici

Beograd: Otvorena izložba o genocidu u Srebrenici

174
dio postavke

Beograd — Izložba autorice Jelene Jaćimović “ArchiWar: Priče i sjećanja o genocidu u Srebrenici” otvorena je u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Posjetioci će tako do 4. oktobra moći pogledati prikaze ličnih priča kroz autoricinu analizu iz arhiva sudskih dokumenata, video materijala, fotografija, kao i priče koje Memorijalni centar Srebrenica bilježi.

Izložba, nastala u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo iz Srbije, vid je otpora protiv dominantne politike sjećanja u Srbiji zasnovane na nacionalizmu i militarizmu koja se ogleda u negiranju ratnih zločina i genocida počinjenih od srpskih snaga, glorifikaciji osuđenih ratnih zločinaca i vojske, kao i instrumentalizaciji srpskih žrtava.

Izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo Ivana Žanić pozvala je okupljene na otvaranju da svi zajedno pogledaju izložbu, a pročitana su i imena stradalih u genocidu u Srebrenici.

“Ova imena nikada nije trebalo da budu pročitana, ova izložba nikada nije trebalo da nastane, genocid u Srebrenici nikada nije trebalo da se desi i da bude izvršen”, navela je ona.

(StarMo)