Naslovnica Izdvojeno Beograd: Mjesec dana pritvora uhapšenom državljaninu BiH

Beograd: Mjesec dana pritvora uhapšenom državljaninu BiH

403
Osman Osmanović

Beograd — Okružni sud u Beogradu odredio je danas jednomjesečni pritvor uhapšenom bh. državljaninu Osmanu Osmanoviću.

Osmanović je, podsjećamo, uhapšen po policijskoj potrazi prije tri dana na graničnom prijelazu Sremska Rača.

Srbija ga tereti da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, koje je, kako se sumnja, počinio prema osobama srpske nacionalnosti.

Ovu informaciju potvrdio je za ”Avaz” beogradski advokat Đorđe Dozet. Pritvor mu je određen iz razloga što je stranac pa Sud cijeni da bi mogao pobjeći.

Bivši direktor Porezne uprave Distrikta Brčko, prema navodima medija, uhapšen je na graničnom prijelazu Sremska Rača u Srbiji po potjernici iz Beograda, a zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina u proteklom ratu.
Navodno su protiv njega podnesene krivične prijave zbog sumnje da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika pošto su protiv njega podnesene krivične prijave zbog sumnje da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, koje je, kako se sumnja, počinio prema osobama srpske nacionalnosti.

Hapšenje Osmanovića još jedan je u nizu pokušaja procesuiranja zasnovanih na opskurnom dokumentu “Pregled naredbodavaca i izvršilaca zločina u logorima i zatvorima za Srbe u bivšoj BiH u periodu 1992.–1996. godine”, koji je 6. avgusta 2001. godine objavio Dokumentacijski centar RS za istraživanje ratnih zločina.

Na tom se spisku nalaze imena 941 osobe, među kojima je pod rednim brojem 682. i Osmanović. Sadržaj podataka koji se odnose na njegovu navodnu odgovornost za počinjene ratne zločine dovoljno govori o kredibilitetu optužbi.

(StarMo)