Naslovnica Region Beograd: Kreće ponovljeno suđenje za ubistvo novinara

Beograd: Kreće ponovljeno suđenje za ubistvo novinara

514
Slavko Ćuruvija

Beograd — Ponovljeno suđenje četverici nekadašnjih pripadnika Državne bezbjednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije trebalo bi početi danas pred Specijalnim sudom u Beogradu, čiju je prvostepenu presudu nedavno ukinuo Apelacioni sud i naredio ponavljanje suđenja.

Ponovljeni proces krenut će glavnim pretresom, bez pripremnog ročišta, a trebao bi biti održan u utorak i petak, prenosi Tanjug.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 7. septembra prvostepenu presudu za ovo ubistvo, s obrazloženjem da je prvostepeni sud “prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, kao i dodavanjem radnji optuženima za koje nisu optuženi”.

Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubila NN osoba, a pripadnici Državne bezbjednosti za to “pripremili teren”.

Suđenje će biti ponovljeno tadašnjem šefu resora državne bezbjednosti Radomiru Markoviću, tadašnjem šefu beogradskog centra Državne bezbjednosti Milanu Radonjiću, kao i pripadniku rezervnog sastava Državne bezbjednosti Miroslavu Kuraku i operativcu Državne bezbjednosti Ratku Romiću.

Ukinutom presudom oni su bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Apelacioni sud je naredio da prvostepeni sud u ponovljenom postupku otkloni sve nedostatke i povrede na koje mu je ukazano te da postupi po njegovim primjedbama.

(StarMo)