Naslovnica Region Beograd: Godišnjica ubistva novinara – Ubijen sa 17 metaka

Beograd: Godišnjica ubistva novinara – Ubijen sa 17 metaka

431

Beograd — Navršavaju se 22 godine od ubistva novinara i vlasnika beogradskog “Dnevnog telegrafa” i “Evropljanina” Slavka Ćuruvije.

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999., tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, u haustoru zgrade u kojoj je stanovao u centru Beograda.

Ubice su u Ćuruviju s leđa ispalile 17 metaka.

Za izvršenje likvidacije prvostepeno su bila osuđena četiri pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbjednosti, ukupno na 100 godina zatvora, ali je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu početkom septembra prošle godine sa obrazloženjem da je prvostepeni sud “prekoračio optužbu uvođenjem N. N. lica u taj slučaj”.

Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo N. N. lice, a da su DB-ovci za to pripremili “teren”.

Prvostepenom presudom bili su osuđeni tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

Apelacioni sud je naložio da se optuženima ponovi suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

(StarMo)