Naslovnica Region Beograd: Bista ruskom premijeru

Beograd: Bista ruskom premijeru

669
foto: B92/Tanjug

Beograd — Bista bivšem premijeru Rusije Jevgeniju Primakovu otkrivena je u Ruskom domu u Beogradu uz prisustvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka, kao i bivšeg premijera Rusije Sergeja Stepašina.

Vučić je na ceremoniji rekao da su građani Srbije osjetili važnost borbe za jednakost, pravdu i pravičnost Jevgenija Primakova.

„Za nas on predstavlja prijatelja onakvog kakav prijatelj treba da bude, osvjedočen, čvrst, uz nas i u najtežim trenucima“, rekao je Vučić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ruski ambasador Bocan-Harčenko rekao je da je Primakov bio proaktivan u rješavanju pitanja Kosova.

„Ponudio je više prijedloga da se riješi taj problem u okviru međunarodnog prava na miran način, ali stvar je u tome, i to je poznato, da je Zapad od početka uzeo smjer i pripremao se za vojno rješenje“, rekao je Bocan-Harčenko.

Stepašin se u obraćanju takođe prisjetio događaja iz 1999. godine istakavši da „u ono teško vrijeme Rusija nije pomogla Srbiji i tadašnjoj Jugoslaviji baš onoliko koliko je možda mogla“.

„To što se desilo Jugoslaviji (NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, prim. aut.) za Rusiju je bila velika lekcija“, naveo je Stepašin.

Jevgenij Primakov je kao premijer Rusije 1999. godine otkazao posjetu SAD-u i naredio da se avion vrati u Moskvu zbog početka NATO bombardovanja.

Bistu Primakovu otkrili su njegova udovica Irina Primakova i autor Andrej Tirtišnikov.

Ova ceremonija je održana povodom 90 godina od rođenja Jevgenija Primakova.

Primakov je bio premijer Rusije od septembra 1998. do maja 1999. godine, a prethodno je od januara 1996. bio šef diplomatije. Bio je u predsjedničkom savjetu Mihaila Gorbačova 1990. i 1991. godine. Takođe je imao i visoku poziciju u KGB-u, a poslije formiranja Ruske Federacije bio je direktor vanjske obaveštajne službe SVR od 1991. do 1996.

Preminuo je 2015. godine u 85. godini života.

(StarMo)