Naslovnica Izdvojeno Begić: Ovako se mislilo “ovladati” Mostarom!

Begić: Ovako se mislilo “ovladati” Mostarom!

931

Mostar — Zastupnik Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatan Begić u autorskom tekstu na društvenim mrežama iznio je teške optužbe na račun HDZ-a BiH i Dragana Čovića, koji su preko starog saziva Centralne izborne komisije BiH namjeravali preuzeti vlast nad Mostarom.

U tekstu pod naslovom “Otvorite karte” Begić se osvrnuo na posljednja dešavanja u vezi s izborom novih članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH. Zbog izjava pojedinih političkih zvaničnika i analitičara, Begić je želio upoznati javnost sa manje poznatim detaljima u vezi s posljednjim dešavanjima, prenio je Faktor.

“Prema dostupnim informacijama sa kojima smo raspolagali u Demokratskoj fronti, 9. marta ove godine u jednom poznatom restoranu kod Čitluka održan je tajni sastanak između vrha HDZ-a i pojedinih članova CIK-a BiH, na kojem su dogovoreni završni koraci oko nametanja pravila za održavanje izbora u gradu Mostaru, na način na koji bi se Mostar konačno uspostavio kao stolni grad HDZ-a i gospodina Dragana Čovića. Kad imaš stolni (čitaj: glavni) grad, onda je put do dalje podjele zemlje i trećeg entiteta tri puta kraći. Odnos snaga u CIK-u tada je bio 5:2 protiv države BiH”, napisao je Begić.

On dalje tvrdi kako je plan bio da se presuda Evropskog suda povodom neodržavanja izbora u gradu Mostaru iskoristi, to jest zloupotrijebi, na način da se pritiskom na Ustavni sud BiH ishodi odluka po kojoj bi se CIK ovlastio da propiše ova pravila – kao tijelo koje je nadležno za provođenje izbora.

“Ta pravila sigurno bi bila identična pravilima koja je taj isti CIK propisao za konstituisanje Doma naroda – FBiH, npr. iz Srednjobosanskog kantona u kojem živi oko 150 hiljada Bošnjaka, oko 100 hiljada Hrvata i oko tri hiljade Srba – prema Upustvu CIK-a delegiran je samo jedan delegat Bošnjak, ali zato tri delegata Hrvata, uz jednog delegata iz reda srpskog naroda. Sličan nesrazmjer utvrđen je i u pogledu Hercegovačko-neretvanskog kantona i tako dalje. Na ovaj način, pobjednika izbora i strukturu Gradskog vijeća Mostara ne bi odredili građani, nego CIK izbornim inženjeringom i prekrajanjem izbornih jedinica”, tvrdi Begić.

On navodi da su u Demokratskoj fronti imali saznanja o ovim planovima još od novembra prošle godine, te su vrlo pažljivo radili na sprječavanju realizacije ovog “podmuklog političkog plana” i osiguranju parlamentarne većine iz oba entiteta koja bi te planove osujetila, te kako bi se sastav CIK-a uskladio sa Zakonom, imajući u vidu da je većini članova ovog tijela odavno istekao mandat, a jedan član je čak ispunio uvjete za penziju, ali su i dalje bili na poziciji zahvaljujući podršci osovine HDZ-SNSD i blokadi institucija.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)