Naslovnica Politika Bećirović: Srbija se sprema za razbijanje BiH

Bećirović: Srbija se sprema za razbijanje BiH

410
Denis Bećirović; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Denis Bećirović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), smatra kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin Strategijom odbrane Srbije trasiraju put prema Hagu, a ne prema malom Šengenu.

“Odgovor političkih snaga koje se zalažu za nezavisnu, nedjeljivu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu na usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije ne smije biti površan i dnevnopolitički. U pitanju je veoma ozbiljna prijetnja državi Bosni i Hercegovini koja je sadržana u zvaničnom aktu najvišeg zakonodavnog organa Srbije. Da stvar bude još gora u pitanju je prijetnja jedine države u Evropi koja je planetarno osuđena da je prekršila Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida”, navodi se u izjavi za medije Bećirovića, prenose bh. portali.

Istakao je da usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije predstavlja neskriveno iskazivanje velikodržavnih pretenzija Srbije prema državi Bosni i Hercegovini. Kako je dodao Bećirović, takvom destruktivnom politikom Vučić i Vulin reafirmiraju srbijanski hegemonizam iz vremena režima Slobodana Miloševića.

“Da je to tako, između ostalog, potvrđuje i tekst Strategije u kojoj je kao strateški cilj zacrtano da je ‘očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine (…) od posebnog je značaja za bezbjednost i odbranu Republike Srbije’. Politika koja javno propagira ponovno oživotvorenje već poražene velikosrpske ideologije i politike, koja koja je prouzrokovala nemjerljiva ratna stradanja u čitavoj regiji, predstavlja direktnu opasnost za niz država Zapadnog Balkana. Takva politika se ne smije potcjenjivati”, poručio je Bećirović.

Vučić i Vulin, bliski saradnici Šešelja i Miloševića, dodao je, tim potezom su potpuno razotkrili svoje namjere. “Sada je očigledno da srbijanski režim Aleksandra Vučića nije na putu stvaranja malog Šengena na zapadnom Balkanu, već na putu koji na kraju završava u Hagu”, rekao je Bećirović.

Smatra da ovakva Srbija ne predstavlja državu s kojom je u ovom momentu moguće razvijati prijateljske odnose. “Progresivne snage u Bosni i Hercegovini i van nje moraju upoznati cijelu Evropu i svijet da srbijanski velikodržavni projekat nije samo prošlost. Nažalost, to je sadašnjost u kojoj živimo. Zvaničnicima Srbije treba javno postaviti sljedeće pitanje: Kako bi se Srbija ponašala da njeni susjedi (Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina) u svojim strategijama odbrane dijelove njene teritorije smatraju zonama od posebnog značaja bezbjednost i odbranu?”, dodao je Bećirović.

Smatra da sveobuhvatna analiza srbijanske politike prema državi Bosni i Hercegovini u postdejtonskom periodu nedvojbeno govori da se Srbija i dalje planski i sistematski priprema za razbijanje države Bosne i Hercegovine.

“Na putu do realiziranja velikosrpskog cilja srbijanski zvaničnici nastavljaju sa politikom veoma visprenog zamagljivanja očiju bosanskohercegovačkoj i međunarodnoj javnosti nudeći slatkorječive fraze i prazne riječi prema državi Bosni i Hercegovini, dok istovremeno putem sveobuhvatne izgradnje paralelnih odnosa s bh. entitetom RS sve sistematičnije i intenzivnije ovaj bh. entitet pokušavaju antidejtonski i antiustavno inkorporirati u društveno-ekonomski sistem Srbije. Takva politika direktno ugrožava mir i stabilnost regiona”, poručio je Bećirović.

Napomenuo je da je vrijeme da zvaničnici Srbije zakopaju osvajačke snove i hegemonističku politiku, te da se zvaničnici Srbije osvijeste i pomognu ljudima i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini da prodišu punim plućima i otvore eru mira, uvažavanja i progresa, saopćeno je iz SDP-a BiH.

(StarMo)