Naslovnica BiH Bećirović pisao Čoviću: Flagrantno kršenje Dejtonskog sporazuma

Bećirović pisao Čoviću: Flagrantno kršenje Dejtonskog sporazuma

544
Denis Bećirović

Sarajevo — Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović javno je pozvao predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragana Čovića da “najkasnije u roku od sedam dana sazove sjednicu tog najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine”.

Bećirović u Javnom pozivu Čoviću navodi da je prošlo više od sedam mjeseci od konstituiranja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te da je nažalost Dom naroda potpuno blokiran. Napominje da, također, više od jedanaest mjeseci ne radi ni Predstavnički dom.

“To je flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i Poslovnika o radu Doma naroda i Predstavničkog doma” – navodi Bećirović.

Ističe da Dom naroda u novom sazivu nije usvojio nijedan zakon, da je u parlamentarnoj proceduri više od 30 zakona koji su na čekanju, te da su desetine važnih međunarodnih ugovora na čekanju, “što nanosi ogromne ekonomske štete”.

Bećirović podsjeća i da nisu imenovane delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Također, nisu imenovani ni članovi stalnih komisija Doma naroda: Ustavnopravne komisije, Komisije za finansije i budžet i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.

(StarMo)