Naslovnica Izdvojeno Bećirović: Ništa dobro očekivati iz Hrvatske

Bećirović: Ništa dobro očekivati iz Hrvatske

639
foto: Screenshot - ilustracija

Sarajevo/Ljubljana — Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), komentarisao je za N1 ubistvo iranskog generala u Iraku, hrvatsko predsjedavanje Vijećem Evropske unije, kao i predsjedničke izbore u Hrvatskoj.

Kad je pitanju hrvatsko predsjedavanje EU, Bećirović kaže da su morali odustati od afirmacije regiona u EU.

“Mislim da su zbog pritiska javnosti zbog odnosa prema BiH i državama regiona. Hrvatska ima sporove sa BiH, Srbijom i Slovenijom, nema neke pretjerane odnose ni sa Crnom Gorom. Sa Mađarskom ima konflikt u vezi INA-e. Hrvatska, iako je ambiciozno najavila da će njeno predsjedavanje EU biti u znaku afirmacije samog regiona, ona to jednostavno ne može učiniti jer će doći do tihog bojkota svih ovih država. Neće pristati da Hrvatska bude patron i to na takav način na koji želi Hrvatska”, istakao je, prenosi Novinska agencija Patria.

Bećirović tvrdi da je odnos Hrvatske prema BiH ponižavajući.

“Pogotovo što Hrvatska ima hipoteku prošlosti prema BiH, a afirmacija retrogradnih političkih ideja, a i vraćanje stvari u period Drugog svjetskog rata aktualnih političkih struktura u Hrvatskoj, sve kazuje kakvo je stanje duha u samoj Republici Hrvatskoj i šta se može očekivati od jedne takve zemlje i sadašnjeg rukovodstva na čelu sa Andrejem Plenkovićem”, kazao je.

Upitan ko bi između Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović bio bolji za BiH, Bećirović je kazao da ne postoji država u svijetu gdje predsjednik nije važan, te podsjetio da je bivši predsjednik Stjepan Mesić relaksirao odnose sa BiH.

“Ako očekujemo da Hrvatska pomogne BiH, to je apsolutno uzaludno. U ovakovoj konstelaciji političkih odnosa, jednostavno ne možete ništa dobro očekivati iz Hrvatske kada je u pitanju BiH i to se mora jasno reći patronatima Hrvatske u EU da Hrvatska ne može predstavljati Evropsku uniju, niti biti dušebrižnik za države Zapadnog Balkana. Na to sigurno neće pristati ni BiH, Srbija i druge države regiona, ukoliko se ne uspostavi ravnopravan odnos uvažavanja, poštovanja. Radi se o susjednim državama i najvažnije je za svaku zemlju da ima dobre odnose sa susjedima”, poručio je Zijad Bećirović.

(StarMo)