Naslovnica Izdvojeno Bećirović: Historijska greška EU

Bećirović: Historijska greška EU

470
foto: Screenshot - ilustracija

Sarajevo/Ljubljana — Odluka EU o odgađanju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom historijska je greška i još veća historisjka nepravda prema Sjevernoj Makedoniji, rekao je u razgovoru za BHRT Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane.

Na pitanje kakvu poruku šalje Brisel zemljama zapadnog Balkana, nakon odgađanja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, Zijad Bećirović je, gostujući u Dnevniku BHT1, rekao kako je riječ o historijskoj grešci EU.

“Odluka EU je historijska greška, ali još veća historijska nepravda prema Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i idrugim državama regiona. Još se ne zna šta želi EU sa zapadnim Balkanom, iz razloga što je Vlada Zorana Zaeva napravila historijski sporazum i potpisala Prespanski sporazum. U stvari, sve to dovodi u pitanje dalje rješavanje situacije u regionu. Jer, poslije Prespanskog sporazuma i situacije u Sjevernoj Makedoniji, na red bi došlo rješavanje kosovskog pitanja a potom i situacija u BiH. Sve je to sada došlo u pitanje”, kaže Zijad Bećirović.

Pita se i da li EU svjesno – u ovom slučaju Francuska – gura države zapadnog Balkana u zagrljaj nekih drugih država, prije svega Ruske Federacije, Kine,Turske i još nekih drugih država i možda Euroazijske unije.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)