Naslovnica Politika Beč: Policija pretresla Kurza, ali i stranku mu!

Beč: Policija pretresla Kurza, ali i stranku mu!

102
Sebastian Kurz

Beč — Austrijska policija rano jutros izvršila je pretrese prostorija Austrijske narodne stranke (OVP) kao i kancelariju austrijskog kancelara Sebastiana Kurza zbog sumnje u postojanje koruptivnih aktivnosti.

Prema informacijama austrijskog lista Der Standard, policija je pretresla prostorije stranke u Beču, a istražitelji su u sjedište ušli s nalogom za pretres koji se sastojao od nekoliko stotina stranica.

“Riječ je optužbama koje se tiču mita i korupcije. Srž optužbi odnosi se na istraživanja koja su objavljena u medijima i tiču se malverzacija u Ministarstvu finansija Austrije”, navodi se.

Pored pretresa kancelarija vladajuće austrijske partije, policija je pretresla i prostorije austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, ali i prostorije Ministarstva finansija Austrije.

Osim Sebastiana Kurza, u fokusu istrage su i njegovi najbliži savjetnici kao što je Stefan Steiner, službenik za medije Gerald Fleischmann, generalni sekretar Ministarstva finansija Thomas Schmid kao i bivša ministrica Sophie Karmasin.

“Tužilaštvo i policija istražuju sporazume o saradnji i oglašavanju u medijima u ukupnom iznosu većem od 1,3 miliona eura”, navodi Der Standard.

(StarMo)