Naslovnica Život Beč: Održana međureligijska komemoracija

Beč: Održana međureligijska komemoracija

202
Beč; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Međureligijski komemorativni skup u katedrali Svetog Stefana (Stephansdom) u Beču održan je u noći s 3. na 4. novembar.

Skupu su prisustvovali predstavnici crkava, vjerskih zajednica i politike, koji su se solidarisali sa žrtvama terorističkog napada. Među njima su se našli i kardinal Christoph Schönbrunn, pravoslavni mitropolit Arsenios Kardamakis, kao i predsjednik Islamske vjerske zajednice u Austriji Ümit Vural te predsjednica Jevrejske zajednice Claudia Prutscher.

Predsjednik Islamske zajednice u Austriji (IGGÖ) Ümit Vural najoštrije je osudio napad i nazvao ga “gnusnim činom“, spomenuo je da je Beč grad u kojem vjerske zajednice sarađuju i koje će pokazati zajedništvo, saopštila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča Eurocomm-PR Sarajevo.

-U svojoj molitvi sam zamolio Allaha da pretvori tugu u nadu i svijet učini mjestom sigurnosti i mira – rekao je Vural, prenose bh. mediji.

Predstavnici vjerskih zajednica su naglasili da mir nikada nije gotov proizvod, već mreža satkana od pažnje i prikladnih manira, u koje spadaju izbjegavanje govora mržnje i predrasuda.

Broj učesnika memorijalnog skupa je zbog visokih sigurnosnih mjera bio ograničen. Skupu su prisustvovali i kancelar Sebastian Kurz, predsjednik Alexander Van der Bellen, predsjednik parlamenta Wolfgang Sobotka, kao i kompletna lokalna vlada i gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

(StarMo)