Naslovnica Sport BBK “Mo klub” Mostar apeluje na sportiste…

BBK “Mo klub” Mostar apeluje na sportiste…

1154

Mostar — Zbog trenutne situacije u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu, u vezi sa pandemijom korona virusa, bh. ogranci međunarodnih body building i fitness federacija NABBA WFF i IBFF oglasili su se apelom svojim članovima, kao i svim sportistima, da se pridržavaju određenih mjera za sprječavanje širenja zaraze i ostanu kod kuće, saopšteno je iz Body building kluba (BBK) “Mo klub” Mostar.

“Najbitnije je pratiti upute da bi se ovo stanje što prije završilo i da bi mogli da krenemo sa svakodnevnim obavezama. Pošto ovo stanje izaziva nervozu i stres kod ljudi, takozvani kortizol, molimo da što više obratite pažnju na svoju ishranu koliko ste u mogućnosti, da pratite pravilan unos proteina, ugljikohidrata, masti i vlakana, a također vitamina i minerala koji su nam jako potrebni u ovakvim uslovima”, apelovali su čelnici kluba i bh ogranaka navedenih međunarodnih federacija, svjetska šampionka u fitness kategoriji, Elma Škaljić, te predsjednik kluba, višestruki bh. šampion i selektor bh. reprezentacije, Elvedin Škaljić.

Elvedin Škaljić

Oni savjetuju da se pronađe neki vid relaksacije, kako bi se izbjegao povišeni kortizol, izazvan psihičkim i fizičkim stresom.

“To mogu biti i tjelovježbe kod kuće ili negdje u prirodi. U svakom slučaju će vam goditi kako tijelu tako i psihi. Najvažnije je prirodnim putem pokrenuti hormon sreće, serotonin, a to možete gledanjem humorističkih filmova i serija, ne opterećivati se trenutnim stanjem, meditirati i treningom, naravno”, poručili su iz BBK “Mo klub” Mostar, te naglasili kako čovjekov imunitet zavisi od pravilne ishrane, a šećer mu je jedan veliki neprijatelj.

(StarMo)