Naslovnica Život BBC: Pooštrena pravila zaposlenima radi društvenih mreža

BBC: Pooštrena pravila zaposlenima radi društvenih mreža

427

London — BBC je danas predstavio nova pooštrena pravila nepristrasnosti svojih zaposlenih na društvenim mrežama, nastojeći da vrati kredibilitet doveden u pitanje javnim komentarima nekih njegovih novinara.

Zaposlenima i saradnicima tog moćnog britanskog javnog servisa prijeti otkaz ako budu “teško” kršili te preporuke, najavio je BBC.

BBC je redovno na meti optužbi za pristrasnost, i sa ljevice i sa desnice, posebno u kontekstu Brexita, izglasanog referendumom 2016. godine, a koji je na snazi od 31. januara.

“Nepristrasnost je osnova na kojoj pravimo relevantne, uvjerljive i najsavremenije reportaže”, napisao je u poruci zaposlenima novi generalni direktor Tim Davie i dodao da će nove preporuke pomoći da se nastavi sa tim i da se ojača povjerenje javnosti.

Jedna od zvijezda, bivši profesionalni fudbaler Gary Lineker koji je najviše plaćeni voditelj BBC, ne ustručava se da iznosi svoja politička mišljenja na Twitteru, posebno protiv Brexita.

Gary Lineker i drugi zaposlenici BBC-a nedavno su podržali kampanju fudbalera Manchester Uniteda Marcusa Rashforda da vlada tokom pandemije nastavi da najugroženijoj djeci obezbjeđuje besplatne obroke izvan škole.

Prema izvještajima medija, izvršni direktor takođe namjerava da ukine neke “ljevičarske” humorističke emisije koje konzervativci optužuju za pristrasnost u pitanjima kakvo je Brexit, prenose federalna.ba i Beta.

(StarMo)