Naslovnica Život BBC: Neonacistima u SAD upravlja iz Rusije

BBC: Neonacistima u SAD upravlja iz Rusije

438
foto: BBC

London — Američki osnivač militantne neonaciastičke grupe sa sjedištem u SAD, pod nazivom “Baza” upravlja tom organizacijom iz Rusije, pokazala je istraga koju je proveo BBC.

Rinaldo Nazzaro (46) koji koristi aliase “Normansko koplje” i “Rimski vuk”, otišao je iz New Yorka za Sankt Petersburg u Rusiji prije manje od dvije godine.

“Baza” je u fokusu anti-terorističke istrage FBI-ja, podsjeća BBC.

Sedam navodnih članova te grupe optuženo je ovog mjeseca za različita krivična djela, uključujući zavjeru za počinjenje ubistva.

Sudski dokumenti koje je pripremio FBI opizuju “Bazu” kao “rasistički motivisanu nasilnu ekstremističku grupu” koja “traži ubrzavanje pada vlasti Sjedinjenih Država, podstiče rasni rat i uspostavljanje bijele etno-države”.

Ta grupa – osnovana nekad u julu 2018. godine – pridobija sljedbenike preko interneta, komunicira korištenjem enkriptiranih aplikacija za poruke i ohrabruje članstvo da se angažuje u paravojnoj obuci.

Stvari identitet vođe te grupe dugo je bio misterija.

Međutim, više slika i viodea Nazzara – snimljenih tokom nekoliko godina u SAD-u i u Rusiji – prikazuje tog čovjeka kao osnivača “Baze”, koji se vodi pod dva kodna imena.

On je prethodno koristio svoje fotografije kada je promovisao tu grupu na internetu.

Prošle godine, Nazzaro je bio naveden kao gost na jednoj sigurnosnoj izložbi ruske vlade u Moskvi, koja se fokusirala na “demonstraciju rezultata državne politike i dostignuća”.

Kompletan tekst (na engleskom jeziku) je na ovom linku.

(StarMo)