Naslovnica Život Bardovi slikarstva u Centru za kulturu Mostar

Bardovi slikarstva u Centru za kulturu Mostar

259

Mostar — Milosavljević, Gvozdenović, Kujačić, Prica, Sefić, samo su neki od poznatih bardova slikarstva čija se djela mogu vidjeti u galeriji mostarskog Centra za kulturu od 28. aprila do 15. maja.

Riječ je o 30 slika iz zadužbine Neimarević, koju je osamdesetih godina prošlog stoljeća u sjećanje na svog oca Savu Neimarevića, Mostaru poklonila njegova kćerka Ksenija.

Ta zadužbina ukupno broji šezdeset djela poznatih autora s područja bivše Jugoslavije, a ovog puta je pred mostarskom publikom jedan dio tog bogatog fundusa. Osim radova već spomenutih doajena slikarstva, tu su i djela Nikole Graovca, Branka Filipovića, Gradimira Petrovića, Clare Romano, Milene Barilli i drugih.

Izložbu zajedno organiziraju Centar za kulturu Mostar i Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača.

Zbog epidemiološke situacije ni ovoga puta nije upriličeno svečano otvaranje, a postavka se može pogledati i on-line putem.

Sava Neimarević rođen je 1866. u Mostaru, gdje je živio i radio. Bio je istaknuti revolucionar, a krajem 30-ih godina prošlog stoljeća nestao je u političkim čistkama, vjeruje se, u ondašnjem SSSR-u, saopšteno je iz Centra za kulturu Mostar.

(StarMo)