Naslovnica Politika Baralija o stanju na Univerzitetu Džemal Bijedić

Baralija o stanju na Univerzitetu Džemal Bijedić

656
Irma Baralija; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Potpredsjednica Naše stranke, Irma Baralija, oglasila se u ponedjeljak saopštenjem za javnost u vezi sa stanjem na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru.

U saopštenju se podsjeća da se osam univerziteta iz BiH našlo na posljednjem rangiranju univerziteta iz cijelog svijeta, te da među 4.500 svjetskih univerziteta nema Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara.

Potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija smatra da je za takvo stanje na mostarskom Univerzitetu “direktno odgovorna…SDA”, te podsjeća da iz redova te političke partije dolaze tri posljednja ministra obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Rezultat tog vladanja je potpuno urušavanje jedne od dvije najvažnije visokoobrazovne ustanove u Hercegovini. Profesori i profesorice na Univerzitetu su u najnezavidnijem položaju u odnosu na kolege na drugim univerzitetima. Plate su najniže, najopterećeniji su nastavom, dešava se i da jedna osoba predaje devet predmeta, što im ne ostavlja vremena ni da se pripreme za nastavu a pogotovo ne da istražuju i objavljuju radove, učestvuju na konferencijama itd. SDA je učinila da Univerzitet postane fabrika u kojoj je glavni fokus proizvodnja kakve-takve nastave, a naukom se ne bavi niko. Mnogi jer ne znaju, a dio njih jer nema vremena”, tvrdi Baralija.

Ona tvrdi i da se “sve manje studenata… odlučuje studirati na Univerzitetu Džemal Bijedić”, kao i da “postoje odsjeci na koje se posljednjih par godina nije upisao baš niko, kao što je Odsjek za bosanski jezik i književnost”. “Dok se deklarativno bori za bosanski jezik, SDA istovremeno uništava sve uslove da taj jezik bilo ko studira”, navodi Baralija.

(StarMo)