Naslovnica Politika Baralija o Mostaru: “Idemo jedna izborna jedinica”…

Baralija o Mostaru: “Idemo jedna izborna jedinica”…

1001
Irma Baralija - Naša stranka

Mostar/Sarajevo — Irma Baralija iz Naše stranke izjavila je za TV N1 kako se ona zalaže za izbore u Mostaru po modelu “jedne izborne jedinice”.

“Idemo jedna izborna jedinica, pa ko bude imao više glasova, neka ide u vijeće”, kazala je Baralija.

“Umjesto da Mostar nakon toliko godina razmišlja o viziji normalnog grada, oni i dalje sjede s digitronima i kalkulišu, odnosno na kojem mjestu živi više Bošnjaka, a na kojem Hrvata. Sažetak je podjela po etničkom principu. Mi kažemo ne” – tvrdi Baralija.

Zadnji izbori u Mostaru su održani po modelu šest izbornih jedinica i centralne gradske zone i to na osnovu Statuta koga je svojevremeno nametnuo OHR. Tom odlukom OHR-a ukinute su dotadašnje opštine definisane još rješenjima Evropske administracije Mostara, Hansa Košnika, iz sredine devedesetih godina prošlog vijeka.

I dva najnovija ispregovarana modela među strankama, bazirana su na postojanju izbornih jedinica, ali sa različitom distribucijom mandata obzirom na veličinu izborne jedinice. Ustavni sud je svojevremeno u Statutu OHR-a osporio samo one odrednice vezane za “vrijednost glasa”, odnosno broj mandata iz različitih izbornih jedinica, kao i neravnopravni položaj građana u centralnoj gradskoj zoni.

Ustavni sud nije osporio postojanje izbornih jednica, a što u svom stavu predlaže Irma Baralija iz Naše stranke.

(StarMo)