Naslovnica BiH BANU: Deklaracija o državi Bosni i Hercegovini

BANU: Deklaracija o državi Bosni i Hercegovini

432
foto: Fena

Sarajevo — Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) u subotu je u Sarajevu upriličila prezentaciju “Deklaracije o državi Bosni i Hercegovini”, povodom Dana nezavisnosti BiH.

Akademik Muamer Zukorlić izjavio je da je BANU dugo radila na tom dokumentu, te da smatra da je on veoma sadržajan i važan.

“Prvi dio dokumenta se temeljito i originalno bavi historijskim utemeljenjem Bosne i Hercegovine, a drugi ukazuje na određene pravce budućeg djelovanja u cilju očuvanja države i stabiliziranje njene budućnosti”, rekao je Zukorlić.

Dodao je da je autor najznačajnijeg dijela deklaracije rahmetli akademik Muhamed Filipović koji je dočekao da ona bude usvojena, ali, nažalost, ne i da bude predstavljena, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Akademik Mehmed Akšamija naveo je da se taj projekt BANU odnosi na vječito trajanje Bosne i Hercegovine, njenu nezavisnost i njeno historijsko utemeljenje.

“Nema tu ništa novo osim onih postulata koji su izdvojeni i koji karakterišu njenu vječnost”, istakao je Akšamija.

Prema riječima akademika Envera Halilovića BANU je ovom deklaracijom željela ukazati na značaj Bosne i Hercegovine kao države ravnopravnih naroda i građana, prvenstveno za bošnjački narod, ali i za druge.

“Željeli smo još jednom skrenuti pažnju na nužnost korektnog političkog i društvenog odnosa okruženja prema BiH kao pretpostavke razvoja i prosperiteta svih njenih naroda, ali i šireg regiona”, poručio je Halilović.

Na prezentaciji je istaknuto da je Deklaracijom o državi Bosni i Hercegovini BANU definirala BiH kao državu i kao zajednicu njenih stanovnika u historijskoj i savremenoj projekciji.

(StarMo)