Naslovnica BiH Banja Luka: Više uhapšenih, zbog zločina protiv čovječnosti

Banja Luka: Više uhapšenih, zbog zločina protiv čovječnosti

346
foto arhiva

Banja Luka — Na području Banje Luke slobode je lišeno više osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, osumnjičeni se terete za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine.

– Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e, na području Banje Luke, locirali su, identificirali i lišili slobode više osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti – saopćeno je.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su, u svojstvu pripadnika policije i VRS, na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH.

Oni se terete da su, sudjelovali u nezakonitom zatočenju oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih ozlijeda, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim ozlijedama kod većeg broja zatočenih osoba.

(StarMo)