Naslovnica Politika Banja Luka: Probosanske stranke zajedno na izbore

Banja Luka: Probosanske stranke zajedno na izbore

123
foto: RSE

Banja Luka — Predstavnici političkih partija sa sjedištem u bh. entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) dogovorili su zajednički nastup na izborima u entitetu Republika Srpska 2022. godine, saopšteno je nakon sastanka održanog u Banjaluci.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i pravde (NiP), Naše stranke, Narodnog evropskog saveza, Nezavisnog bloka, Demokratske fronte (DF), Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine, Platforme za progres, Pokreta demokratske akcije (PDA), Saveza za bolju budućnost, Stranke za BiH.

Ove stranke raditi će na jačanju bosanskohercegovačkog identiteta u Republici Srpskoj (RS), jedan je od usvojenih zaključaka.

Također će, kako se navodi, raditi na zagovaranju i promicanju integrativnih procesa u Bosni Hercegovini, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Inicijativu za zajednički izborni nastup su nazvali “Koordinacija političkih subjekata za zajednički nastup na Općim izborima 2022. godine u entitetu Republika Srpska”.

Stranke su se obavezale da će raditi na stabilizaciji državnih institucija, jačanju pravne države i suvereniteta, te omogućavanju jednakopravnosti svih građana, neovisno o njihovim identitetskim odrednicama ili uvjerenjima na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, saopšteno je.

Jedan od zaključaka odnosi se i na povećanje učinkovitosti političkog sistema Bosne i Hercegovine u interesu zaštite prava i sloboda svih građana kroz onemogućavanje institucionalnih blokada i sistemskog generiranja kriza.

Dogovoreno je i kreiranje institucionalnog okvira i opće društvene i političke klime koja doprinosi razvoju međusobnog povjerenja, uvažavanja i saradnje građana Bosne i Hercegovine i institucija Bosne i Hercegovine na svim razinama organizovanja, te odlučno smanjivanje utjecaja politika koje djeluju protivno Ustavu Bosne i Hercegovine.

Jedan od ciljeva je i ubrzano ispunjavanje uslova za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u savezu i Evropskoj uniji, što doprinosi unapređenju ukupnih ekonomskih i sigurnosnih prilika u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je naglašeno i kontinuirano djelovanje u cilju zaštite građana Bosne i Hercegovine koji su se vratili u svoja prijeratna mjesta življenja u entitetu Republika Srpska.

Sve članice Koordinacije ili Pokreta su saglasne da liste kandidata trebaju odražavati pluralni karakter Bosne i Hercegovine i oslikavati raznovrsnost bh. društva u smislu spolnog, konfesionalnog, idejnog, etničkog i političkog opredjeljenja građana.

Prvi sastanak ovih stranka održan je 18. maja na kojem je predočen dokument “Pokreta za državu”.

(StarMo)