Naslovnica BiH Banja Luka: Nije koronavirus

Banja Luka: Nije koronavirus

733

Banja Luka — Jedna osoba koja je boravila u Kini, sa simptomima infekcije gornjih respiratornih puteva sa lakšom kliničkom slikom, bila je stavljena pod nadzor u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, dok je na osnovu laboratorijskih nalaza utvrđeno da se ne radi o infekciji korona virusom – potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Naglašavaju da u Republici Srpskoj, za sada, nema potvrđenih slučajeva infekcije novim koronavirusom 2019-nCoV, a sve mjere se provode u skladu s procjenom trenutne situacije.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske nastavljaju pojačani epidemiološki nadzor, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Resorni ministar Alen Šeranić donio je rješenje o imenovanju Koordinacionog tijela za planiranje, provođenje i praćenje aktivnosti vezanih za pojavu novog koronavirusa 2019-nCoV u Republici Srpskoj.

Smatraju da je neophodno da se stanovništvo pridržava preventivnih mjera kao što su izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju. Također, osobe koje dolaze iz Kine i koje obole od respiratorne infekcije i do 14 dana od povratka, treba da se jave u nadležnu zdravstvenu ustanovu radi pravovremenog liječenja i sprečavanja širenja bolesti; putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama te prati ruke; često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta sa bolesnim ljudima ili njihovom okolinom.

(StarMo)