Naslovnica Politika Banja Luka drugi dan u blokadi

Banja Luka drugi dan u blokadi

509
Draško Stanivuković

Banja Luka — Banja Luka je već drugi dan u finansijskoj blokadi, jer nije usvojen Prijedlog budžeta za ovu godinu.

Onemogućene su sve transkacije kako bi grad mogao normalno funkcionisati. Upitne su i plate za veliki broj radnika, upitan je rad vrtića.

“Centru za predškolsko vaspitanje nedostaje 140.000 maraka kako bi se isplatile plate. Imamo problem nabavke hrane kako bi ova ustanova mogla nesmetano da funkcioniše, a mi bez budžeta nemamo pravo niti na jednu transakciju. Stvaraju se preduslovi da bi narednih nekoliko dana vrtići mogli nesmetano funkcionisati, ali od naredne srijede ulazimo u ozbiljan problem,” rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

On ističe da je predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku uputio zvaničan poziv za sastanak.

“Uputio sam poziv Dodiku da ne ignoriše Banja Luku. Sastanak sa gradonačelnikom je moguć za vikend, ali da tu budu prisutni čelni ljudi iz Izvršnog komiteta SNSD-a,” naveo je Stanivuković, prenosi federalna.ba.

On smatra da je to racionalno i kako kaže, krajnje odgovorno. Zbog teške i zabrinjavajuće situacije, brojni zaposleni iz Centra za predškolsko vaspitanje, uputilu su gradonačelniku pisma, putem kojih najavljuju mogućnost štrajka.

Oko 2.200 mališana polaznici su ove predškolske ustanove. “Moguć je prestanak rada vrtića. Nemamo ni zaliha hrane. Nadam se da će do srijede razum prevladati i da će se svi dozvati pameti. Ako ostanemo bez plate bićemo svi u problemu.,” kazala je v.d. direktora Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, Vesna Banjac.

U teškoj situaciji je i “Čistoća”.

“Naši radnici su zabrinuti. Poslali smo ih na godišnji odmor. Nadamo se da će Grad Banja Luka naći rješenje,” rekao je Aleksandar Bajić direktor JP “Čistoća”.

(StarMo)