Naslovnica Život Banja Luka: Antifašizam “po potrebi”

Banja Luka: Antifašizam “po potrebi”

122

Banja Luka — Iako vlast u RS obilježava značajne datume iz antifašističke i naorodnooslobodilačke borbe, supštinski koncept antifašizma političari više koriste za dnevno političke, pa i predizborne svrhe.

Istovremeno, u proteklim dececijama u Banja Luci su promijenjeni brojni nazivi ulica i toponimi sa imenima istaknutnih antifašističkih boraca, javlja FTV.

U centru Banja Luke spomenik poginulim pripadnicima partizanskog i naroodnooslobodilačkog pokreta. Tu su i biste više od dvadeset narodnih heroja iz Banja Luke i okoline. Svjedočanstvo o bogatoj i značajnoj antifašističkoj tradiciji grada.

“Tri decenije se konstantno razgrađuje koncept antifašizma, suštinski koncept antifašizma, dolazi, hajdemo tako reći do nekih novih vrijednosti antifašističkih vrijednosti po potrebi”, kaže Mladen Bubonjić, politički analitičar i sociolog iz Banja Luke.

S vremena na vrijeme predstavnici vlasti i političari sjete se nekih značajnih datuma iz antifašističke i naroodnoslobodilačke borbe. Pojave se, polože vijence na spomenike, uslikaju se i izgovore po neku rečenicu, prenosi federalna.ba.

“Zato je važno da sjećanje na taj istorijski period bude dio obrazovne i kulturne aktivnosti. Trebamo biti važan dio tih istorijskih okolnosti i činjenica da nedopustimo da to bude dio zaborava”, dodaje predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

“Učešće ovog naroda i naših predaka u antifašističkoj borbi izuzetno značajno i nešto čim treba da se ponosimo”, ističe Igor Radojičić, banjalučki gradonačelnik.

Koliko u ovim njihovim riječima ima iskrenosti i želje da se zalažu za njegovanje i očuvanje tradicije antifašističke tradicije?

“Možemo da vidimo da se političari danas antifašizma sjete po potrebi, koristi se za dnevno političke potrebe”, zaključuje Bubonjić.

A devedesetih godina, banjalučke gradske vlasti promijenile su nazive 240 ulica. Uklonjeni su, između ostalih i nazivi ulica sa imenima istaknutnih pripadnika narodonooslobodilačkog pokreta i narodnih heroja.

Tako je brdo Šehitluci, na kome je spomenik palim iz narodnooslobodilačke borbe, dobilo naziv Banj brdo. Prijašnjih godina bile su inicijative od pojedinih nevladnih organizacija da se jednom broju ulica i toponima vrate stari nazivi. Međutim, svih ovih godina nadležna vlast nije ništa konkretno uradila.

(StarMo)