Naslovnica Mostar ‘Balkanski soj – mutacija domoljublja’: Predstavljena knjiga Emila Kramatića

‘Balkanski soj – mutacija domoljublja’: Predstavljena knjiga Emila Kramatića

188

Mostar — Knjiga Emila Karamatića „Balkanski soj – mutacija domoljublja” predstavljena je u srijedu u Mostaru.

“Knjiga je nastala kao splet inspiracija radom u novinarstvu. Produkt je svakodnevno viđenog, onoga što se često ne objavi, ali se obrađuje u glavi. Na neki način sam sa svojim mislima ušao u knjigu sa željom da se stvari u društvu promijene na bolje”, rekao je na promociji autor.

Kako je kazao, knjiga je jednostavna i lagana za čitanje.

“Sveukupno četiri godine sam radio na njoj, s pisanom riječju živimo 24 sata u danu, to nam je sudbina. Hoće li se ona nekome svidjeti ili ne, nisam razmišljao o tome. Imao sam potrebu da je napišem, stavim između korica i nisam opterećen hoće li dobiti pohvale ili ne”, istakao je Karamatić.

Dodao je kako se nada da će njegova knjiga biti zanimljivija u budućnosti, gdje možda više pripada, nego sada.

“Nisam ni Andrić ni Krleža, ja sam samo novinar koji prati i zapisuje dnevna događanja. Najveći problem je što od toga nisam uspio pobjeći na vrijeme”, rekao je Karamatić, prenijeli su bh. portali, pozivajući se na Fenu.

O knjizi su govorili Goran Karanović, Marko Antonio Brkić i Elvir Bucalo.

“Kada se promoviraju knjige, zapravo se promoviraju autori. Treba promovirati ideju čovjeka i njegov duh koji je on uspio ukoričiti između određenih vremenskih intervala, a izražava svojevrsnu društvenu savjest autora kakav je Emil Karamatić”, rekao je Marko Antonio Brkić.

Brkić je istakao kako cijeni Karamatićevu originalnost te da vjeruje kako će ova knjiga inspirirati druge da se okušaju u javnoj riječi.

“Emil Karamatić je nesvakidašnja pojava u društvenom prostoru gdje se javno promišljaju određena pitanja koja se tiču svih nas. Na osebujan i jedinstven način on želi biti originalan pod svaku cijenu, pa tu neke stvari možda plate kvalitetom. Određene stvari da prenoće bi vjerovatno izgledale puno drugačije nakon vremenskog odmaka. Svi koji posegnu za ovom knjigom prepoznat će neki od elemenata koji će im pomoći da razumiju svakodnevicu u kojoj se nalaze”, zaključio je Brkić.

(StarMo)