Naslovnica BiH Bakir bi “sjeo” sa Miletom, ali bez Dragana…

Bakir bi “sjeo” sa Miletom, ali bez Dragana…

146

Sarajevo — “On traži da se sjeda i razgovara, samo ja nisam za taj format Čović, Dodik i ja, ali sam spreman sjesti s Dodikom jedan na jedan”, rekao je Bakir Izetbegović lider SDA nakon sastanka rukovodstva Doma naroda u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Razgovarajući sa Nikolom Špirićem (SNSD), Izetbegović je, kako kaže, “zaključio da se neke stvari pogrešno shvataju u Republici Srpskoj”.

“Srpska strana shvata da mi namjerno radimo neke stvari koje su na štetu RS, npr. kada je riječ o imovini. Mi nemamo namjeru kočiti investicije u RS, mi smo spremni da pomognemo i gradnje hidroelektrana, samo se ne može zaobilaziti država. Tu zaista treba razgovarati”, kazao je.

Milorad Dodik je ranije najavio skoro “vraćanje Republike Srpske u okvir Dejtonske BiH”, na šta Bakir Izetbegović kaže “da to nije provodivo u praksi”.

“Sve će to biti oboreno ili odlukama OHR-a ili Ustavnog suda. Ovo je do sada najdirektniji udar na Dejtonski sporazum. Ne možete udariti na Dejton, a da ne udarite na mir. OHR treba da se upusti u borbu sa separatističkim, secesionističkim politikama u RS. Morat će se stati ukraj tome i suprotstaviti tome. Morat će se suprotstaviti i pravosudne institucije, policijske službe, OHR, međunarodna zajednica, mi…”, naveo je Izetbegović.

On je dodao još da “ovakva atmosfera ne pogoduje nikome te da će joj morati doći kraj”.

(StarMo)