Naslovnica Politika Bajrović: Rusija vodi hibridni rat na teritoriju BiH!

Bajrović: Rusija vodi hibridni rat na teritoriju BiH!

277
Reuf Bajrović

Washington/Sarajevo — Rusija vodi hibridni rat na teritoriju BiH od kraja 2014. kada je postalo jasno da će BiH napraviti korak naprijed ka NATO jer je tada uspostavljena vladajuća koalicija koja je dogovorila registraciju vojne imovine. Tokom 2015. je registrovana dovoljna količina vojnih lokacija što je dovelo do aktiviranja NATO MAP 2019. kada je poslan Program reformi – kazao je Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse sa sjedištem u Washingtonu.

On smatra kako su “dijelovi državnih aparata Srbije i Hrvatske su integralni dio ruskih operacija u BiH”. Isto važi i za dio političkih aktera i medija u BiH – kaže Bajrović.

– Ne treba se iznenaditi ako Rusi krenu putem upotrebe sile po uzoru na propali puč u Crnoj Gori iz oktobra 2016. Rusi su razvili mrežu potencijalnih paravojnih aktera u RS u saradnjinsa SPC, osnažili veze sa vođstvom HDZ BiH, i sad su fokusirani na to da svoje partnere u Sarajevu integrišu u osovinu Dodik-Čović. Te aktere iz Sarajeva ćete najbolje prepoznati tako što omalovažavaju aktivaciju MAP-a slanjem Programa reformi – kaže Bajrović.

(StarMo)