Naslovnica Mostar Bajramski prijem održan u Podveležju

Bajramski prijem održan u Podveležju

208

Mostar — Bajramski prijem mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića sinoć je upriličen u novootvorenom vakufskom kompleksu Podveležju, koga sačinjavaju Centar za zdravo starenje i Kalima resort (turističko odmaralište) s autentično obnovljenom džamijom, starijom od četiri stoljeća.

Samim odabirom ambijenata iskazana je plemenitost islama i nastojanje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za brigu o osobama treće životne dobi – javili su iz Mostarskog muftijstva.

– Nama, aktuelnoj generaciji, možda se nekada čini, da je naše vrijeme najbremenitije i najizazovnije, zaboravljajući da su se kroz dugu povijest svi narodi suočavali s kušnjama kroz koje je Bog čitave narode stavljao na duhovni i moralni ispit. Kroz kušnju se propituje čvrstina naše vjere u Boga, a tu čvrstinu suštinski oblikuju iskrenost i dosljednost čija su konkretna manifestacija dobra djela i dosljedno moralno postupanje – u prigodnoj bajramskoj čestitci istaknuo je muftija Dedović, podsjetivši da inspiraciju u izgradnji mola i čvrstog uvjerenja treba tražiti u primjeru praoca čovječanstva, poslanika Ibrahima (Abrahama) alejhiselam.

Posebno je ukazao na vrijednosti i značaj njegovanja međusobne ljubav i spremnosti na osobno odricanja zarad općeg prosperiteta.

Bajramsku čestitku mostarskom muftiji i muslimanima na području Mostarskog muftijstva u ime vladike Dimitrija episkopa Zahumsko-hercegovačke i primorske biskupije uputio je iguman manastira u Žitomisliću Danilo Pavlović.

– Bajrami su uvijek prilika da se zapitamo i da kažemo da smo spremni da darujemo sebe za dobrobit života kojeg svi ovdje zajedno živimo – poručio je iguman Danilo.

U ime biskupa Mostarsko-duvanjske i primorske monsinjora Petra Palića, katoličkog svećenstva sretne i blagoslovljene dana Bajrama izrazio je don Željko Majić.

On je čestitao muftiji na poduhvatu Islamske zajednice koje je uložila na izgradnji vakufskog kompleksa u Podveležju, a potom izrazio nadu da će i u buduće, kao i prethodnih godina nastaviti dijeliti bajramske radosti s predstavnicima Islamske zajednice u Mostaru budući da završava njegova dužnost na funkciji generalnog vikara Biskupije.

(StarMo)