Naslovnica Život Azerbejdžan preuzeo još jednu oblast

Azerbejdžan preuzeo još jednu oblast

150

Baku — Azerbejdžanska vojska ušla je u regiju Kalbajar, još jednu teritoriju koju su armenske snage ustupile primirjem koje je okončalo smrtonosne borbe o separatističkoj teritoriji Nagorno-Karabah, saopćilo je u srijedu azerbejdžansko Ministarstvo odbrane, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Primirje, u kojem je Rusija posredovala prije dvije sedmice, predviđalo je da Armenija Azerbejdžanu preda kontrolu nad nekim područjima koja se nalaze izvan granica Nagorno-Karabaha.

Prvi, Aghdam, predat je prošle sedmice.

Očekivalo se da će Kalbajar biti predan 15. novembra, ali Azerbejdžan je pristao odgoditi preuzimanje nakon zahtjeva iz Armenije.

Azerbejdžanski zvaničnici rekli su kako je pogoršanje vremenskih uslova otežalo povlačenje armenskih snaga i civila duž jedinstvene ceste kroz planinsku teritoriju koja povezuje regiju s Armenijom.

Snimci objavljeni u srijedu. 25. novembra, pokazuju kako se azerbejdžanske trupe polako kreću snježnim terenom tražeći mine.

“Završeni su inženjerski radovi kako bi se osiguralo kretanje naših jedinica u ovom smjeru, teški planinski putevi na trasi kretanja trupa čiste se od mina i pripremaju za upotrebu”, saopćilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

(StarMo)