Naslovnica Život Azerbejdžan: Održana pobjednička vojna parada

Azerbejdžan: Održana pobjednička vojna parada

227

Baku — U Azerbejdžanu je u četvrtak, 10. decembra, održana vojna parada u znak pobjede u Otadžbinskom ratu, sukobu koji je počeo 27. septembra ove godine protiv Armenije oko sporne regije Nagorno-Karabah.

Vlada Republike Azerbejdžan donijela je odluku da se odsad svake godine ovaj datum obilježava vojnom paradom na trgu Azadlig u glavnom gradu Bakuu, prenosi Fena.

Na vojnoj paradı su prisustvovali predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev, prva dama Mehriban Aliyeva, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i njegova supruga Emine Erdogan.

Vojni orkestar izveo je himne Azerbejdžana i Turske. Na paradi je govorio predsjednik Republike Azerbejdžan i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ilham Aliyev. Potom je i predsjednik Republike Turske RecepTayyip Erdogan održao govor.

Na vojnoj paradi bilo je uključeno više od 3.000 učesnika, do 150 komada vojne opreme, uključujući nedavno usvojenu modernu vojnu tehniku, raketne i artiljerijske instalacije, sisteme protiv vazdušne odbrane, kao i ratne brodove i brze jedrilice.

Na paradi je takođe pokazan dio neprijateljske vojne opreme, koju je azerbejdžanska vojska osvojila kao trofej tokom Otadžbinskog rata.

Pored toga, vlada je također donijela odluku da se svake godine na 8. novembar obilježava Dan pobjede, navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana.

(StarMo)