Naslovnica Region Avioni Srbije nadlijetali granicu s Kosovom!

Avioni Srbije nadlijetali granicu s Kosovom!

115
granica Kosova i Srbije; foto: RSE

Beograd/Priština — Nekoliko aviona Vojske Srbije nadletjeli su prelaz Jarinje između Srbije i Kosova, javio je u subotu javni servis Srbije Radio televizija Srbije (RTS).

Kako RTS navodi, posljednji let zabilježen je oko 14 sati, a prije toga dva aviona su preletjela prelaz Jarinje oko podneva.

Na internet-stranici Ministarstva odbrane Srbije nema najava da će biti organizovani ovakvi letovi, kao ni potvrda te informacije, prenosi Radio Slčobodna Evropa.

Istog dana, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da su Ministarstvo unutrašnjih poslova sa svojim jedinicama i Vojska Srbije spremni da odgovore na svaku eskalaciju, ali i da će učiniti sve da do nikakvih sukoba ne dođe i da sve bude mirno.

“Srbija ima pravo da helikopterima nadlijeće svaki dio svoje teritorije do administrativne linije i to su naše redovne aktivnosti. Naravno da je sada naše interesovanje dodatno pojačano za taj prostor i da nas brine što naoružani ljudi stoje preko puta nenaoružanih civila”, rekao je ministar Vulin u jutarnjem programu Prve televizije.

Dva incidenta zabilježena su u subotu na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, zbog recipročnih mjera koje je Vlada Kosova uvela 20. septembra za automobile sa registarskim tablicama iz Srbije.

Nepoznate osobe zapalile su Centar za registraciju u Zubinom Potoku, koji se nalazio untar opštinske zgrade, dok su u Zvečanu na kosovski Centar za registraciju bačene dvije ručne bombe koje nisu eksplodirale.

Inače, u Centrima za registraciju se uzimaju probne tablice koje su vlasnicima automobila sa srpskim tablicama sada neophodne kako bi se kretali na teritoriji Kosova. Takođe, probne tablice se uzimaju i na graničnim prelazima.

(StarMo)