Naslovnica Mostar Avdić: Stiglo 550 vakcina, HNK u trećem valu

Avdić: Stiglo 550 vakcina, HNK u trećem valu

364
dr. Nermin Avdić; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — U Hercegovačko-neretvanski kanton je stiglo 550 vakcina proizvođača AstraZeneca, iz kontingenta kojeg je nedavno donirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Te vakcine će u naredna dva dana biti distribuisane zdravstvenim institucijama širom Hercegovačko-neretvanskog kantona.

To je na vanrednoj press-konferenciji u sjedištu Vlade HNK u Mostaru saopštio direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a, Nermin Avdić.

“Dobili smo od Agencije za lijekove zvanično odobrenje da je vakcina ispravna i da može početi vakcinacija”, kazao je Avdić. Dodao je i kako je iz Federalnog ministarstva zdravstva stigao zvaničan dopis da će biti osigurane i doze za revakcinaciju iz Srbije, te će navedene vakcine biti upotrijebljene.

Dr. Avdić je rekao i da će se prvo vakcinisati zdravstveni radnici koji su najizloženiji u COVID ambulantama.


Inače, direktor ZZJZ-a HNK-a, prim.dr. Nermin Avdić je rekao kako je epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu sve teža.

“Definitivno smo u trećem valu i situacija je ozbiljna”, kazao je Avdić, navodeći kako se incidenca novozaraženih sa oko 50 prije nekoliko sedmica povežala na oko 170. On je naglasio kako to ponovo opterećuje zdravstveni sistem u HNK.

“Ono što se dešava u Sarajevu pokazuje šta nas čeka”, upozorio je Avdić.

Kako se to ne bi desilo, moraju se preduzeti sve mjere zaštite. “Pozvali smo sve inspektore i rekli im da provode zakon, pa ako bude moralo da i kažnjavaju one koji ne poštuju mjere i da zatvaravaju objekte”, kazao je Avdić.

Onje apelovao na građane da poštuju mjere i nadležne službe da vrše provedbu mjera, kako bi se zaustavilo širenje virusa i iz teške situacije izašlo do ljeta.

(StarMo)