Naslovnica Mostar Autorica iz Mostara na Sajmu izdavača BiH

Autorica iz Mostara na Sajmu izdavača BiH

443
Senka Marić

Mostar — Drugi dan Sajama izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine “Knjige u nišama” (KUN), započet će u utorak, 26. novembra programom pod nazivom “Jutro sa autorom”, koji će biti održan u sajamskom salonu.

U okviru tog programa, u JU BKC KS, publici će se predstaviti pjesnikinja i književnica Senka Marić koja dolazi iz Mostara, a s kojom će razgovor voditi Matija Bošnjak.

U okviru Sajma, počevši od 26. do 29. novembra, bit će održane radionice pod nazivom “Uredništvo i izdavaštvo u 21. stoljeću”.

Prva u nizu tih radionica nosi naziv “Vrste izdanja i urednički pristupi” i bit će održana u Multimedijalnoj sali BKC-a, a predavač će biti Saša Madacki.

Tokom četiri dana različiti predavači obuhvatit će u svojim izlaganjima četiri važna aspekta izdavačke djelatnosti i uredničke prakse, a polaznici radionice će imati priliku upoznati teorijsku, ali i iskusiti praktičnu stranu rada u izdavaštvu iznutra.

Bit će to prilika da se upoznaju sa aspektima kao što su – urednički tretman rukopisa, urednički stilovi, vrste izdanja i njihova priprema, tehnike pripreme prijeloma, grafički dizajn naslovnice, autorska prava, a konačno i sa pitanjem marketinga kao važne poluge izdavačke produkcije na određenom tržištu.

Bitan segment ovogodišnjeg Sajma su i programi posvećeni dječijoj književnosti.

(StarMo)