Naslovnica Mostar Autoceste FBIH: Srpski povratnici podržali izgradnju poddionice Mostar jug – tunel Kvanj

Autoceste FBIH: Srpski povratnici podržali izgradnju poddionice Mostar jug – tunel Kvanj

467

Mostar — Predstavnici Srba povratnika Grada Mostara, lokalna zajednica Ortiješ/Lakševine, kao i gradski vijećnik i nosilac srpske liste za Grad Mostar iskazali su punu podršku izgradnji poddionice Mostar jug – tunel Kvanj kao projektu od javnog interesa koji će imati značaj za grad Mostar kao i za cjelokupnu zajednicu.

Podrška je iskazana u četvrtak na sastanku predstavnika JP Autoceste FBiH, odnosno Sektora za projektiranje i građenje, predstavnika Srba povratnika Grada Mostara, lokalne zajednice Ortiješ/Lakševine MZ Buna, predstavnika srpske liste te predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj.

Sastanak je bio nastavak dijaloga i partnerskog odnosa između lokalne zajednice Ortiješ/Lakševine i JP Autoceste FBiH, a u svrhu izgradnje poddionice Mostar jug – tunel Kvanj, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Nakon prezentacija trase prema Idejnom projektu za poddionicu Mostar jug – tunel Kvanj, učesnnici su razgovarali o mogućnostima većeg doprinosa za lokalnu zajednicu.

Realizacija izgradnje pristupne ceste za lokalnu zajednicu koji vodi od Gnojnica, preko Ortiješa do Kosora, prvi je korak u poboljšanju kvaliteta života te lokalne zajednice. Naime, paralelno s autocestom izgradit će se put od Gnojnica do Kosora kojim će se omogućiti novi i bolji pristup svim parcelama u tim naseljima.

Također, predstavnici povratnika srpske nacionalnosti istakli su da je u početku procesa eksproprijacije bilo i određenog protivljenja, budući da je stanovništvo vezano za poljoprivrednu djelatnost, a i starije generacije imaju negativna iskustva prijeratnog oduzimanja zemljišta za izgradnju mostarskog aerodroma i fabrike Hepok. Nakon što je proces počeo stanovništvo se uvjerilo u pravičnost i zakonitost postupanja u ovim procesima, čime su i prestala daljnja protivljenja, naveli su iz Autocesta FBiH.

U postupku eksproprijacije do sada je na poddionici Mostar jug – tunel Kvanj završeno 80 posto predmeta. U katastarskim općinama Ortiješ i Gnojnice Donje gdje je većina vlasnika srpske nacionalnosti, sporazumno je riješeno i isplaćeno preko 90 posto predmeta.

(StarMo)