Naslovnica Mostar Autoceste FBIH: Aktivnosti južno od Mostara se nastavljaju

Autoceste FBIH: Aktivnosti južno od Mostara se nastavljaju

112
foto: ilustracija

Mostar — Nezavisni mehanizam odgovornosti u realizaciji projekata (IPAM) Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) preporučio je provjeru usklađenosti dionice Mostar Jug – tunel Kvanj na autocesti koridor Vc u Bosni i Hercegovini, saopćili su u utorak iz JP Autoceste FBiH.

Kako se navodi, preporuka provjere usklađenosti koju je proveo IPAM je nezavisna provjera kojom se utvrđuju činjenice kako bi se ustanovilo da li je Banka (EBRD) poštivala svoje ekološke i socijalne politike u vezi s projektom.

– Dakle, nezavisni mehanizam odgovornosti u realizaciji projekata (IPAM) koji prima i razmatra žalbe osoba i organizacija civilnog društva pogođenih projektima koje financira Banka, je 2020. godine zaprimio zahtjev lokalnog stanovništva koji su postavili pitanje da li je projektna poddionica Mostar Jug – Tunel Kvanj usklađena s ekološkom i socijalnom politikom EBRD-a u, iznoseći tvrdnju da bi sadašnja trasa autoputa lokalnim stanovnicima nanijela štetne ekološke, ekonomske i kulturne utjecaje – ističu iz Autocesta.

Dodaju kako se aktivnosti na projektu nastavljaju te da navedena interna provjera Banke ne utiče ni na kakav način na daljnji rad na projektu Mostar jug – tunel Kvanj.

(StarMo)