Naslovnica Život Austrijski kancelar: Ako može Ukrajina, može i BiH

Austrijski kancelar: Ako može Ukrajina, može i BiH

150
foto: ilustracija

Beč — Austrijski kancelar Karl Nehammer poručio je da će Austrija status kandidata za članstvo Ukrajine u EU podržati samo pod uslovom da u procesu proširenja ne bude dvostrukih standarda.

Nehammer smatra da se moraju primijeniti ista mjerila kao i za kandidate sa Zapadnog Balkana.

“Za mene ne bi bilo zamislivo da odobrimo status kandidata Ukrajini, a istovremeno da zemlje, kao BiH, i dalje držimo izvan”, naglasio je Nehammer za njemački dnevnik “Welt”, prenose bh. mediji.

Potcrtava kako postoje jasni kriterijumi koji se moraju bez izuzetka ispuniti.

“Ne smije biti dvostrukih standarda ili kandidata prve ili druge klase”, ocjenjuje Nehammer.

Iako Kijev traži brze pristupne pregovore, Nehammer poručuje da se u Ukrajini ne smiju buditi pogrešna očekivanja, jer je proces proširenja kompleksan i dug.

“Trebalo bi zbog toga razmišljati o međukoracima u pristupnom procesu, naprimjer u smislu jednoj pripremnog prostora za članstvo. Taj pripremni prostor nije zamjena za pristupni proces, već će paralelno ići s njim i olakšat će približavanje standardima EU”, objasnio je on.

Nehammer je kazao da je nesporno da je Ukrajina dio evropske porodice, i da Austrija, kao vojno neutralna zemlja, podržava Kijev koliko može u borbi protiv ruske agresije, kao i naporima za okončanje rata.

(StarMo)