Naslovnica Život Austrija ulazi u potpuno zatvaranje

Austrija ulazi u potpuno zatvaranje

293
Sebastian Kurz

Beč — Austrijski kancelar Sebastian Kurz danas popodne obratio se austrijskoj javnosti i potvrdio da je od utorka Austrija u totalnom lockdownu koji će trajati do 6. decembra.

Od utorka se zatvaraju škole, sve trgovine koje ne prodaju esencijalne potrepštine, kozmetičari, frizeri i druge uslužne djelatnosti… Građani smiju iz svojih kuća izaći samo ako moraju na posao, u kupovinu, ako idu posjetiti ili pomoći članu porodice, te smiju izaći u šetnju ili na trčanje na otvorenom, ali isključivo sami odnosno s osobom s kojom žive.

“Moj zahtjev za iduće četiri sedmice je: ne susrećite se ni s kim”, rekao je Kurz na press-konferenciji dodajući kako niko ne želi zatvaranje, ali da je to jedino sredstvo za koje pouzdano znaju da će funkcionirati te se pozvao na primjer Izraela, prenosi Index.hr.

Kurz je rekao kako su očekivali povećani broj novih slučajeva, ali da ovako visoke brojke nisu očekivali. “Sedmodnevna incidencija je više od deset puta veća nego što bi se moglo podnijeti. 77 posto novih infekcija više ne možemo pratiti. Ako ne reagiramo ovako, možemo očekivati sve više ljudi na intenzivnoj njezi”, upozorio je Kurz.

“Znam da će sljedeće sedmice biti vrlo teške. Niko ne želi ovo što se sada događa, ali moramo brojeve vratiti i zadržati na niskom nivou”, dodao je Kurz.

Rekao je i kako će sve firme i njihovi radnici koji će biti pogođeni zatvaranjem dobiti pomoć.

(StarMo)