Naslovnica Život Austrija priznala “nedopustive pogreške” pri obradi džihadista

Austrija priznala “nedopustive pogreške” pri obradi džihadista

307

Beč — Austrija je priznala “nedopustive pogreške” pri obavještajnoj obradi džihadista koji je u ponedjeljak u Beču ubio četvero ljudi, istaknuvši kako je “trebao biti smatran većom prijetnjom”.

Čelnik glavne austrijske obavještajne agencije za Beč (LVT) privremeno će odstupiti u vrijeme trajanja istrage, rekao je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Počinjene su očite i iz naše perspektive nedopustive pogreške, dodao je Nehammer.

Slovačka policija u srijedu je objavila da je posljednjih mjeseci upozoravala austrijske vlasti da je 20-godišnji napadač iz Beča pokušao kupiti streljivo na njezinom teritoriju, što mu na kraju nije pošlo za rukom.

Dvadesetogodišnji napadač porijeklom iz Sjeverne Makedonije Kujtim Fejzulai u ponedjeljak je u središtu Beča počeo pucati na ljude, ubivši pritom četvero i ranivši 22 osobe. Policija ga je ubila neposredno po počinjenju napada, samo devet minuta nakon što je počeo pucati.

Napadač je služio zatvorsku kaznu za pokušaj pridruživanja ekstremistima u Islamskoj državi u Siriji, no pušten je početkom prosinca pod uvjetom da mora surađivati s policijom i neprofitnom organizaciju Derad koja vodi programe deradikalizacije ekstremista.

(StarMo)