Naslovnica Život Austrija: Ove godine nije prijavljen skup kod Bleiburga

Austrija: Ove godine nije prijavljen skup kod Bleiburga

477

Beč — Ove godine nije prijavljeno niti jedno okupljanje na Lojbaškom polju (Loibacher Feld) pored Bleiburga, javila je policija u Koruškoj u četvrtak.

“Za vikend nije prijavljeno okupljanje, ni od Blajburškog počasnog voda koji je do sada organizirao ovaj skup”, rekao je glasnogovornik policije u Koruškoj Reiner Dionisio za Austrijsku novinsku agenciju APA.

On je najavio da će policija, uprkos tome, u subotu biti “prisutna na licu mjesta”.

Predstavnik policije je ukazao i na to da svi oni koji bi iz Hrvatske došli na eventualni skup, kako je to bio slučaj prošlih godina, ionako trebali otići u karantin na adresu koju su naveli prilikom ulaska u Austriju.

Dionisio je naveo kako je istovremeno prijavljen protest protivnika godišnjeg okupljanja u centru Bleiburga.

Prošle godine Počasni blajburški vod je zbog epidemioloških mjera otkazao okupljanje na Lojbaškom polju, ali je delegacija Ambasade Republike Hrvatske položila vijence na spomenik na tom mjestu.

Kako navodi APA, iz ambasade nisu odgovorili na pitanje o eventualnim planovima obilježavanja ili dolaska na Lojbaško polje ove godine.

Proteklih godina u austrijskoj javnosti se razvila svijest o godišnjim okupljanjima na Lojbaškom polju te je promijenjen i zakon o obilježjima zabranjenih organizacija u koje su, nakon posljednje promjene 2019., uvrštena i obilježja tzv. Nezavisne države Hrvatske.

Godine 2019. su se razvile kontroverze oko toga treba li zabraniti okupljanja koje se događa na privatnom posjedu. Iste godine i Katolička crkva u Koruškoj je uskratila dozvolu odvijanja mise na Lojbaškom polju, prenose federalna.ba i Hina.

(StarMo)