Naslovnica Život Austrija ide ponovo u lockdown

Austrija ide ponovo u lockdown

199
Sebastian Kurz

Zagreb/Beč — Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je da zemlja ide u novi lockdown zbog posljedica porasta broja zaraženih koronavirusom.

“Situacija je jasna. Ako ne poduzmemo nešto odmah, imat ćemo preopterećenje na odjelima intenzivnog liječenja”, rekao je Kurz na press-konferenciji, prenio je hrvatski portal Index.hr.

Nove stroge mjere na snagu stupaju u ponoć u utorak.

Vjerovatno najstroža mjera koja se uvodi je policijski sat pa tako Austrijanci neće smjeti napuštati svoje domove u periodu od 8 navečer do 6 ujutro, a izuzeci će biti rijetki.

Otkazuju se sva javna događanja, zatvaraju se hoteli (s izuzetkom poslovnih putovanja). Restorani će naredne četiri sedmice biti zatvoreni, ali dostava hrane će biti dozvoljena. Osim toga, obustavljaju se sportska događanja.

Otvoreni ostaju i prodavnice i frizerski saloni.

Sve firme koje to mogu trebale bi preći na online način rada. Vrtići, osnovne škole i trgovine će ostati otvorene, ali srednje škole i univerziteti prelaze na online način rada.

Fabrike nastavljaju s radom, baš kao i sektor ličnih usluga. Uvode se i ograničenja prilikom posjećivanja domaćinstava.

Austrija je bila uglavnom pošteđena u prvom valu, ali je posljednjih sedmica došlo do eksplozije broja novih infekcija.

Ta zemlja od 8,8 miliona stanovnika registrira dnevno više od 5.000 slučajeva, dok je početkom oktobra to bilo oko 1000.

Austrija ima gotovo 105.000 zaraženih i preko 1100 umrlih, navodi Index.hr.

(StarMo)