Naslovnica Izdvojeno Austrija: Bosanka primila 25 hiljada prijetećih poruka!

Austrija: Bosanka primila 25 hiljada prijetećih poruka!

218
Alma Zadić

Beč — Austrijska ministrica Alma Zadić dobila je 25.500 uvredljivih poruka na internetu otkako je preuzela dužnost u januaru, rekla je ta političarka rođena u Bosni i Hercegovini u intervjuu objavljenom u četvrtak, prenosi Telegraf.hr.

Zadić je prva imigrantica koja je postala ministricom u Austriji, nakon što je s roditeljima pobjegla pred ratom u BiH kada je imala deset godina. Većina objavljenih poruka su seksističke, protuimigrantske ili protumuslimanske prirode, iako Zadić nije muslimanka.

Također je primila prijetnje smrću i stoga je pod policijskom zaštitom. Ta 35-godišnja političarka iz redova Zelenih rekla je za Insider da bi tih 25.000 online poruka moglo dovesti do krivičnih postupaka protiv njihovih autora, od kojih su mnogi koristili svoja prava imena.

– Trenutno razmatramo kako ih možemo sve procesuirati, ali ja stvarno imam drugih stvari o kojima trebam brinuti – kazala je Zadić.

Ministrica je istaknula da su brojni Austrijanci suočeni s mobingom na internetu zbog svog roda, stranih korijena ili vjere.

(StarMo)