Naslovnica Život Australija: Značajan pad broja zaraženih

Australija: Značajan pad broja zaraženih

228
foto: agencije

Melbourne — Viktorija, druga najmnogoljudnija australska država, u kojoj živi četvrtina od ukupno 25 miliona stanovnika zemlje, bilježi najniži dnevni prirast broja inficiranih koronavirusom u posljednja tri mjeseca, što bi do kraja mjeseca moglo rezultirati popuštanjem strogih mjera karantina u glavnome gradu Melbourneu.

U posljednja 24 sata u toj je državi evidentiran 21 novi slučaj zaraze koronavirusom, što je za gotovo polovinu manje nego prethodni dan i najniži je broj zaraženih od 24. juna, prenose hrvatski mediji.

“Ovi su podaci snažan dokaz o tomu šta se može postići ako se pridržavate pravila, ako vas ne zavedu oni najglasniji koji se protive restriktivnim mjerama”, izjavio je na konferenciji za novinare premijer Victorije Daniel Andrews.

“Svi bismo željeli ukidanje restriktivnih mjera što prije, ali nećemo u tome uspjeti ako visoke cifree ne smanjimo na niži nivo”, dodao je.

Po podacima australske vlade, Victoria je u subotu izvijestila o sedam novih smrtnih slučajeva od posljedica covida-19, što od početka izbijanja pandemije iznosi ukupno 844 smrtna slučaja. U toj australskoj državi umrlo 90 posto od ukupnog broja smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 u cijeloj zemlji.

(StarMo)