Naslovnica Život Australija se izvinila zbog ratnih zločina u Afganistanu

Australija se izvinila zbog ratnih zločina u Afganistanu

251
Angus Campbell

Canbera — Postoje “vjerodostojne informacije” koje potkrepljuju navode da su vojnici australskih specijalnih jedinica ubili 39 zatvorenika i civila u Afganistanu, utvrđeno je četverogodišnjom istragom “navodnih australskih ratnih zločina”.

Šef australskih obrambenih snaga (ADF) Angus Campbell ispričao se narodu Afganistana “zbog bilo kakvih prekršaja australskih vojnika”, uoči objavljivanja dugo očekivanog izvještaja.

Istraga glavnog inspektora australskih obrambenih snaga (IGADF) obuhvatila je 57 incidenata i saslušala više od 400 svjedoka.

Otkrila je “duboko uznemirujuće navode o nezakonitim ubistvima” i nehumano postupanje s pritvorenicima u Afganistanu od 2005. do 2016. godine.

Sudija Paul Brereton “utvrdio je da postoje vjerodostojne informacije koje potkrepljuju 23 slučaja navodnog nezakonitog ubistva 39 osoba od strane 25 australskih pripadnika specijalnih snaga, uglavnom iz puka specijalne zračne službe (SAS)”, rekao je Campbell novinarima u Canberri.

Campbell je rekao da neki od 25 specijalaca još uvijek služe u obrambenim snagama Australije.

“Ova otkrića kazuju o najtežim kršenjima vojnog ponašanja i profesionalnih vrijednosti”, rekao je.

Istraga navodi da su mlađi vojnici “bili prisiljeni pucati u zatvorenika kako bi postigli prvo ubistvo”.

Također su pronađeni dokazi gdje bi vojnici pokušavali prikriti zločine postavljanjem oružja, i granata pored tijela afganistanskih civila kako bi izgledalo kao da je “neprijatelj ubijen u akciji”, prenosi dpa.

(StarMo)