Naslovnica Život Australija: Požari van kontrole

Australija: Požari van kontrole

414
foto: agencije

Canberra — Desetine hiljada Australijanaca potražilo je danas skloništa nakon što su vlasti upozorile da je prekasno da napuste svoje domove usljed sve većeg broja požara koji nekontrolisano gore u prirodi u velikom području duž istočne obale.

Zvaničnici su objavili 14 urgentnih upozorenja u Novom Južnom Velsu, a svako pokriva po nekoliko naselja. Do popodnevnih sati po lokalnom vremenu više od 78 posto požara gorjelo je nekontrolisano u “katastrofalnim” uslovima.

Požar koji je izbio u sjevernim predgrađima Sidneya odmah je prekinuo izlazne rute za neke stanovnike.

“Ovo će se samo pogoršati tokom popodneva, pošto se vremenski uslovi i dalje pogoršavaju, a naročito je vjetar sve jači”, rekao je vatrogasni komesar Novog Južnog Velsa Shane Fitzsimmons, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na agenciju Srna.

On je izjavio da je jedan vatrogasac tokom intervencije doživio srčani udar i da nije poznato u kakvom je stanju.

Požari koji zahvataju rastinje veoma su česti i opasni u Australiji tokom vrelog ljetnjeg perioda, ali je žestina ovogodišnjih požara iznenadila mnoge.

Vatra se širi po veoma suhom području poslije trogodišnje suše u dijelovima Novog Južnog Velsa i Kvinslenda. Stručnjaci kažu da je situacija pogoršana usljed klimatskih promjena.

(StarMo)