Naslovnica Život Australija: Počela aplikacija za praćenje kontakata

Australija: Počela aplikacija za praćenje kontakata

206
foto: agencije - ilustracija

Canberra — Australijska vlada pokrenula je u okviru borbe protiv koronavirusa aplikaciju za praćenje, obećavši da će zakonski obezbjediti privatnost onih koji se dobrovoljno prijave da je koriste.

Aplikacija za pametni telefon, bazirana na singapurskom softveru “TraceTogether”, koristi bluetooth signal za evidentiranje bliskih kontakata između ljudi.

Grupe za zaštitu ljudskih sloboda kritikovale su međutim upotrebu aplikacije, ocijenivši da predstavlja zadiranje u privatnost, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Australijska vlada, koja želi da se za dobrovoljno učešće u projektu prijavi najmanje 40 posto stanovništva kako bi imala efekta, ističe da je aplikacija bezbjedna, prenosi Reuters.

Kako je navedeno, prikupljeni podaci sa aplikacije omogućit će zvaničnicima da otkriju ljude za koje je moguće da su bili izloženi infekciji.

“Niko neće imati pristup podacima, čak ni vi sami. Samo će zvaničnici državne službe za javno zdravlje imati pristup podacima”, rekao je ministar zdravlja Greg Hunt.

Nekoliko zemalja, među kojima Južna Koreja i Izrael, koriste slične metode koje podrazumijevaju praćenje lokacija ljudi putem mobilnih mreža, ali se takav vid nadzora u mnogim zemljama smatra neprihvatljivim, navodi Reuters.

(StarMo)