Naslovnica Život Australija: Opada broj zaraženih

Australija: Opada broj zaraženih

178
Melbourne; foto: BBC/EPA

Melbourne — Najteže pogođena australska država Victoria bilježi jednocifreni broj novih slučajeva koronavirusa već šesti dan zaredom, dok je australska vlada najavila da će tokom vikenda ublažiti epidemiološke mjere lockdowna.

U Melbourneu, glavnom gradu države Victorije, novozaraženih je troje u posljednja 24 sata, a u samoj državi je bilo 20.323 slučaja od početka izbijanja, od kojih je samo 109 i dalje aktivno.

“Iskreno se nadamo da ćemo u budućnosti objaviti ublažavanje restrikcija i ako ove brojke budu i dalje ovakve, moći ćemo to i učiniti”, rekao je premijer države Victorije Daniel Andrews, prenose hrvatski mediji.

Victoria, koja je pod strogim mjerama lockdowna od početka jula, nada se otvaranju restorana i barova na otvorenom tokom ljeta u teško pogođenom ugostiteljskom sektoru. Tako će stanovnici Melbournea od ponedjeljka smjeti otići 25 umjesto sadašnjih pet kilometara od svojih domova, ali većina kozmetičkih i ugostiteljskih usluga i dalje je zatvorena.

Inače, najmnogoljudnija australska država Novi Južni Wales zabilježila je dva nova slučaja, a sjeverna država Queensland jedan novi slučaj zaraze.

Australija je zabilježila samo jedan smrtni slučaj povezan s koronavirusom tokom protekle sedmice.

(StarMo)